Predstavnici nemačke nacionalne zajednice iz šest zemalja u Somboru

Predstavnici Nemačke nacionalne manjine opštine Odžaci su bili u Somboru gde  je od 22. do 24. maja 2019. godine održan simpozijum „Nemačka nacionalna manjina i Evropa“, koji je organizovala Fondacija Konrad Adenauer iz Beograda u saradnji sa Nacionalnim Savetom nemačke nacionalne manjine, Gradom Somborom i Udruženjem Nemaca „Gerhard“. 

Simpozijum su otvorili generalni sekretar predsednika Republike, gospodin Nikola Selaković, predsednik Skupštine APV, gospodin Ištvan Pastor, predsednik Nacionalnog Saveta nemačke nacionalne manjine, gospodin Mihael Plac, direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji, gospodin Norbert Bekman-Dirkes, dok je prisutne je u ime grada pozdravila gradonačelnica, gospođa Dušanka Golubović.

Prisutni su imali priliku da diskutuju na temu položaja i prava nacionalnih manjina i zaštite evropskih vrednosti danas u multinacionalnim sredinama i aktuelnim društveno-političkim odnosima. Program simpozijuma je pratila i panel-diskusija „Medijske aktivnosti nemačke nacionalne manjine“, dok je završnu reč dao gospodin Frank Špangler, direktor Fondacije Konrad Adenauer u Mađarskoj. 

U okviru večernjeg programa simpozijum je uveličao prof. dr gospodin Bernd Fabricijus, poverenik Savezne vlade za pitanja iseljenika i nacionalnih manjina i predsednik Saveza proteranih u Nemačkoj, koji je u svom svečanom govoru naglasio važnost nemačke nacionalne zajednice u funkciji graditelja mostova saradnje sa zemljama Evropske Unije, koji su od posebne važnosti za našu zemlju, u pristupnim procesima Evropskoj Uniji. 

http://www.gerhardsombor.org/sr/gal-318-Predstavnici-nemacke-nacionalne-zajednice-iz-sest-zemalja-u-Somboru.html